Raport EFL „Trendy w produkcji żywności”
Globalny rynek żywności przechodzi obecnie jedną z największych transformacji w historii. Pandemia koronawirusa oraz inflacja zmieniły nawyki konsumentów. Przyspieszające zmiany klimatyczne i kolejne informacje o wyczerpywaniu się zasobów naturalnych wymuszają zmiany w technologiach produkcji żywności, uprawach rolnych i hodowli bydła.
Jednym z szybko rozwijających się trendów jest żywność roślinna – już ⅔ Polaków sięga regularnie po dania wege. Popularność wegetariańskich i wegańskich produktów jest podyktowana nie tylko względami etycznymi, ale również dbałością o zdrowie i planetę. Szukanie zamienników mięsa przyczynia się z kolei do poszukiwania innowacji i rozwoju nowych technologii.
Konsumenci chcą jeść prościej i zdrowiej, sprawdzają skład i pochodzenie produktów. Coraz częściej wybierają też marki odpowiedzialne społecznie. Z drugiej strony szybkie tempo życia sprzyja zakupom produktów ready-to-eat oraz ready-to-cook, które aktualnie są dostępne niemal w każdym sklepie spożywczym.
Jakie jeszcze kluczowe trendy dominują w produkcji żywności w Polsce i na świecie? Na co konkretnie zwracają uwagę konsumenci? Jak rozwinie się rynek rolnictwa i przemysłu spożywczego?
Zapraszamy do lektury raportu!
Dziękujemy za zapisanie się do Newslettera!
Spodobał Ci się artykuł i chcesz otrzymywać więcej ciekawych treści?
Bądź na bieżąco z naszymi najnowszymi artykułami i raportami specjalnymi, które pomogą Ci rozwijać Twój biznes.